BKC
[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu
Zwiń
X
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
-
-
lilo, zakopali go pod płotem, jak wprowadzili serię silników B, początek tego ścierwa bazującego na legendzie, to wprowadzenie pompowtrysków i z premedytacją opracowanie niepoprawnego montowania pompowtryskiwaczy w głowicach. Kropka.
Kumpel kupił jakieś 1.9 TDI na pompie rotacyjnej za dobre pieniądze i się naśmiewa, czy nie chcę go brać od niego. I coraz mocniej się nad tym krokiem zastanawiam.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Dzisiaj mojej Oci II BXE stuknęło 100 tys. Prawie równe 7 lat. Nie zawiodła ani razu. Wymieniam olej co 10-15 tys, leję paliwo i płyn do spryskiwaczy a poza tym nic.Nie liczę żarówek, wymiany paska z pompą po 5 latach (wolałem dmuchać na zimne) i wymiany klocków po około 70 tys. oraz małej wizyty u lakiernika z powodu wizyty na poprzedzającym zderzaku
Jedyna mała wpadka to malowanie tylniej klapy na gwarancji (4 rok użytkowania) kiedy pojawiły się dziwne odpryski lakieru.
Zastanawia mnie tylko jedno - jak z tą wadą materiałową panewek - wymieniać czy wierzyć że wszystko ok :?:
Komentarz
-
-
wracając do smarowania, a dokładnie to smarowania w mojej padlinie , postanowiłem sprawdzić jak to wygląda bo przymierzam się do zrobienia panewek
wyszło nawet nieźle :
min ciśnienie 1.3-1.5 bar z zalecanych 0.8
przy 2000rpm 3,5 z co najmniej 2.0bar
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FdF4k4RU_lM[/youtube]
Komentarz
-
-
W mojej BXE z 2006r. wczoraj stuknęło 200.000km, olej wymieniany od samego początku co 30.000 i rozrząd będzie robiony za rok przy 220000km a reszta git, lać rope i gnać, zero problemów. Być może takie roblemy są na autach np. z drugiej ręki sprowadzanych a to wiadomo trzeba dodać lekko 100kkm do budzika, wiem co mówię hihihi.
Komentarz
-
-
No i po robocie
Generalnie szału nie było ale tragedii też nie, można jeszcze było trochę pojeździć
Robota łatwa, za wyjątkiem pierwszej korby bo pompa trochę przeszkadza.
numery starych na fotach
ułożone 1-4 od lewej
góra foty to górne panewki, tak samo kierunek góra to przód samochodu
2007r, 170kkm z groszami, Holandia, u mnie od 2010 i 113kkm
jeśli chodzi o mnie to olej max 15kkm generalnie większość nie przekracza 10kkm
pierwszym razem zalałem motula, obecnie cały czas TT4100
wcześniej jak lali to nie wiem :P
Pawła proszę o ewentualne przeniesienie do zamkniętego wątku
grubsze koszty:
panewki 290zł
śruby aso 116,56zł
reszta zdjęć w albumie :
Komentarz
-
-
bejrutmc, sam, więc koszt części, samochód raczej bez programu (kupiłem w 2010, przywieziona)
Deo, nie mam pojęcia, ale patrząc na panewki nie zaglądam na razie
fooojciech, śruby aso, panewki fota, było by taniej ale nie mieli kpl w całości to po dwie drożej wychodzi
generalnie robiąc rozeznanie później jeszcze taniej bym kupił
Komentarz
-
-
panowie mam octavie z 2010/2011 coż silnik bxe przelatane 180kkm bylem w serwisie pokazywali mi jakie montuja panewki w innych silnikach sa te same co w moim roczniku i silniku bxe>.......... mowili tez jak sie ich przycisnelo ze problem dotyczyl samochodow do 2008r czy to prawda???????????
Komentarz
-
-
Już z kilku źródeł słyszałem, że najpewniejsze montowane panewki do BXE były produkcji TAIHO.
U mnie były akurat takie - w moim wątku możesz zobaczyć ich stan po 162 000km (MY2008 - auto z wirusem).... be creative ... be inspired ... be yourself ...
JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008
OCP Poznań -> Mapa Spotów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marekkielceczyli nie martwić sie na zapas??? a w razie czego jaka jest dostepność "dołów silnika""
nie chodzi o kompletny tylko o to co padnie po takim zablokowaniu panewki...
myslaem ze potwierdzi sie to ze silniki od 2010juz byly okibyła O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
Serwis By DGW
Komentarz
-
-
marekkielce, tak jak napisał Chomik - nie ma reguły i jedynym sposobem jest zweryfikowanie ich stanu organoleptycznie. Nie ma znaczenia kraj w którym wyprodukowano silnik i rok produkcji. Znajomy też zaglądał do swojego BXE z niższym przebiegiem. U niego były zamontowane Kolbenschmity i były
złym stanie.
Ceny słupków ostatnio bardzo podskoczyły, zaczęły pojawiać się wersje "po modyfikacjach" po jakiś chorych cenach.... be creative ... be inspired ... be yourself ...
JEST: O2 1.9TDI MY2008 jest 146,3KM / 322,3Nm
JEST: ASTRA H 1.6 115KM MY2008
OCP Poznań -> Mapa Spotów
Komentarz
-
Komentarz